Ciclul II – Masterat

Programul de master “MANAGEMENTUL INFORMAȚIONAL”

Domeniul Managementul informațional (MI) este o direcție relativ nouă de dezvoltare a științei și practicii în cadrul informaticii moderne. El cuprinde funcțiile ce țin de organizarea și gestionarea proceselor de informatizare a USE de diferite niveluri de ierarhie. Aceste activități sunt orientate la asigurarea condițiilor optime (economice, infrastructurale, tehnologice, etc.) de informatizare a USE atât la nivel micro, cât și la nivel macroeconomic, în baza creării, dezvoltării, menținerii și utilizării suportului informatic al acestora. În acest scop domeniul MI integrează cunoștințele din informatică cu cunoașterea teoriei și practicii managementului general și a domeniului de aplicație (procesele, ce au loc în societate). Specialistul la nivel de master în MI este instruit ca manager informatician în problemele de informatizare a proceselor de dirijare, luarea deciziilor în sfera economico-socială cu utilizarea nemijlocită a instrumentarelor moderne, a noilor tehnologii informaționale, precum și ca specialist-manager în informatizarea USE. Specialistul este pregătit pentru următoarele tipuri de activități: gestionarea proceselor de informatizare a USE, inclusiv aspectele ce țin de elaborarea, proiectarea, implementarea și exploatarea produselor și sistemelor informatice în USE; dezvoltarea și implementarea produselor program aplicative, inclusiv a celor necesare conducerii activităților economice; cercetarea, elaborarea și aplicarea noilor tehnologii informaționale, orientate la un diapazon larg de aplicare; organizarea și instruirea continuă a utilizatorilor, privind produsele și tehnologiile informaționale noi; predarea disciplinelor de specialitate în învățământul preuniversitar, etc.

Învățământ cu frecvență
2 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2017-2018 2019-2020
2021-2022
2022-2023   2023-2024

Programul de master “TEHNOLOGII INFORMAȚIONALE ÎN ECONOMIE”

Domeniul Tehnologii informaționale în economie (TIE) cuprinde funcțiile ce țin de informatizarea USE de diferite niveluri de ierarhie în economia națională a țării. Aceste activități sunt orientate la asigurarea condițiilor informaționale de eficientizare a diverselor procese economice și sociale, ce au loc în societate atât la nivel micro, cât și la nivel macroeconomic, în baza creării, dezvoltării, menținerii și utilizării suportului informatic al acestora. În acest scop, domeniul TIE integrează cunoștințele din informatică cu cunoașterea domeniului de aplicație (procesele, ce au loc în societate). Specialiștii în acest domeniu trebuie să posede cunoștințe și capacități temeinice pentru înțelegerea proceselor economice, și cunoștințe în domeniul informaticii pentru susținerea eficientă asistată de calculator a proceselor decizionale respective. Specialistul la nivel de master în TIE este instruit ca informatician de calificare înaltă în problemele ce țin de crearea tehnologiilor informaționale moderne de diferite niveluri de complexitate și orientare funcțională, precum și ca specialist-manager în informatizarea unităților economice, activitatea unităților economice în domeniul informaticii. Specialistul este pregătit pentru următoarele tipuri de activități:

  1. Informatizarea USE, inclusiv aspectele ce țin de gestiunea, elaborarea-proiectarea, implementarea și exploatarea produselor și sistemelor informatice;
  2. Elaborarea și implementarea sistemelor informatice în USE;
  3. Predarea disciplinelor de specialitate în învățământul preuniversitar;
  4. Elaborarea alternativelor și realizarea deciziilor în domeniul informatizării și activităților informatice ale unităților economico-sociale.

Absolvenții acestui domeniu de masterat pot fi angajați în instituțiile de învățământ superior, în instituțiile de cercetări științifice, în întreprinderi și organizații din diverse ramuri ale economiei naționale.

Învățământ cu frecvență
2 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2017-2018   2018 -2019   2019-2020 2021-2022 2022-2023   2023-2024

Programul de master “SECURITATEA SISTEMELOR INFORMATICE”

Domeniul Securitatea sistemelor informatice (SSI) cuprinde funcțiile ce țin de protejarea suportului informatic al activităților persoanelor fizice, al mediului de afaceri, al administrației publice și al altor organizații și instituții, inclusiv a resurselor informaționale și informațiilor cu care aceste entități operează. Nevoia de securitate se referă la protejarea datelor împotriva accesului neautorizat, coruperii, furtului; protejarea sistemelor informatice împotriva atacurilor, care ar influența funcționarea corectă a acestora; crearea condițiilor de recuperare a datelor în cazul unor dezastre. Ca exemple ar putea servi datele cu caracter personal, datele ce reprezintă secret comercial și, cele care reprezintă secret de stat. Specialistul în „Securitatea sistemelor informatice” trebuie să posede cunoștințe temeinice privind informatizarea unităților social-economice și cunoștințe avansate ce țin de elaborarea, proiectarea, implementarea și exploatarea nemijlocită a instrumentarelor și mijloacelor informatice de securizare a aplicațiilor, rețelelor și sistemelor informatice. Acesta trebuie să: efectueze diagnosticul aplicației, rețelei sau sistemului informatic respectiv pentru a detecta punctele slabe; ofere soluții de protecție adecvate; să stabilească procesele de securitate necesare; să garanteze sustenabilitatea mijloacelor de securitate folosite; să actualizeze mijloacele.

Învățământ cu frecvență
1,5 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2019-2020 2021-2022 2022-2023 2023-2024