Programul de studii “CIBERNETICĂ ȘI INFORMATICĂ ECONOMICĂ”

Specialistul domeniului de formare profesională „Cibernetică și informatică economică” este instruit ca economist-analist în problemele de dirijare, luare a deciziilor în sfera economico-socială cu utilizarea nemijlocită a instrumentarelor moderne, a noilor tehnologii informaționale, precum și ca specialist în informatizarea unităților economice, activitatea unităților economice în domeniul informaticii. Specialistul este pregătit pentru următoarele tipuri de activități: cercetarea, modelarea și eficientizarea proceselor economico-sociale; organizarea expertizelor, pregătirea alternativelor de decizii și selectarea fundamentată a deciziilor pentru activități economice în baza folosirii metodelor și instrumentarelor moderne; elaborarea alternativelor și realizarea deciziilor în domeniul informatizării si activităților informatice ale unităților social-economice (USE); businessul informatic, informatizarea USE, inclusiv aspectele ce țin de gestiunea, elaborarea, proiectarea, implementarea și exploatarea produselor și sistemelor informatice.

Învățământ cu frecvență
3 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2017  2018  2019  2020  2021 2022 2023

Învățământ cu frecvență redusă
4 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023

Programul de studii “TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI”


Domeniul de formare profesională Tehnologia Informației pregătește specialiști cu funcții ce țin de asigurarea condițiilor informaționale de eficientizare a diverselor procese economice și sociale, care au loc în societate atât la nivel micro -, cât și la nivel macroeconomic, în baza creării, dezvoltării, menținerii și utilizării suportului informatic al acestora. Tehnologiile informaționale sunt temelia tuturor formelor de informatizare a unităților social – economice de diferite niveluri de ierarhie în economia națională a țării și sunt orientate la crearea aplicațiilor și sistemelor informatice de diferite niveluri de complexitate.

Specialistul din acest domeniu, este instruit ca inginer, pregătit pentru realizarea tuturor etapelor ciclului de viață a tehnologiilor informaționale, a aplicațiilor și sistemelor informatice, necesare pentru perfecționarea proceselor de gestiune a unităților social-economice de diferite niveluri de ierarhie. Specialistul este pregătit pentru următoarele tipuri de activități: elaborarea, dezvoltarea, implementarea și mentenanță de tehnologii și instrumente software de operare eficientă cu informațiile, inclusiv pentru înregistrarea, stocarea, regăsirea, procesarea, transmiterea și redarea acestora. De rând cu o bună parte a activităților, aferente specialităților Informatica și Informatica aplicată, specialitatea Tehnologia Informației cuprinde, de asemenea, elaborarea/dezvoltarea/implementarea/mentenanța de aplicații și mijloace informatice încorporate în cele mai diverse echipamente, cum ar fi: diverse dispozitive fizice și virtuale, conectate la Internet cu facilități de procesare a datelor, automobile, telefoane mobile, echipamente de uz casnic, strunguri, linii automate, etc. Calificarea obținută – Inginer licențiat. Absolvenții sunt solicitați pe piața muncii, preponderent, ca ingineri în tehnologii informaționale.

Învățământ cu frecvență
4 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023 

Învățământ cu frecvență redusă
5 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2017  2018  2019  2020  2021

Învățământ cu frecvență redusă
4 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2018  2019  2020  2021

Programul de studii “SECURITATE INFORMAȚIONALĂ”


Domeniul dat de formare profesională cuprinde funcțiile ce țin de asigurarea condițiilor de protejare a persoanelor fizice, a mediului de afaceri și a administrației publice privind resursele informaționale și informațiile cu care aceste entități operează. Nevoia de securitate se referă la protejarea informațiilor împotriva accesului neautorizat și coruperii; protejarea sistemelor informaționale împotriva atacurilor, care ar influența funcționarea corectă a acestora; crearea condițiilor de recuperare a datelor în cazul unor dezastre. Această specialitate devine și mai actuală în condițiile dezvoltării sistemelor informatice moderne descentralizate în baza utilizării rețelelor de calculatoare și a Internetului, din cauza numărului mare de utilizatori și a facilităților puternice de acces la servicii.

Specialistul din acest domeniu la finele studiilor obține calificarea de Inginer licențiat. Este pregătit pentru realizarea soluțiilor de proiect, orientate la asigurarea securității informaționale a USE, în special în condițiile utilizării tehnologiilor informaționale moderne. El poate estima nivelul de securitate informațională a întreprinderii; elabora politica de securitate a sistemului informațional; evalua riscurile legate de utilizarea tehnologiilor informaționale ale întreprinderii; propune căi, mecanisme și instrumente eficiente de asigurare a securității informaționale ale organizației, poate alege și implementează mecanismele de preîntâmpinare a accesului neautorizat la resursele informaționale; formulează soluții de proiectare eficientă a aplicațiilor și sistemelor informatice; elaborează aplicații securizate, conform recomandărilor standardelor internaționale de securitate. Absolvenții acestui domeniu de formare profesională pot fi angajați în întreprinderi și organizații din diverse ramuri ale economiei naționale, îndeosebi la funcții ce presupun activități de securizare informațională.

Învățământ cu frecvență
4 ani de studii

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2017  2018  2019  2020  2021