Specialistul domeniului de formare profesională „Informatică și Cibernetică Economică” este instruit ca economist-analist în problemele de dirijare, luare a deciziilor în sfera economico-socială cu utilizarea nemijlocită a instrumentarelor moderne, a noilor tehnologii informaționale, precum și ca specialist în informatizarea unităților economice, activitatea unităților economice în domeniul informaticii. Specialistul este pregătit pentru următoarele tipuri de activități: cercetarea, modelarea și eficientizarea proceselor economico-sociale; organizarea expertizelor, pregătirea alternativelor de decizii și selectarea fundamentată a deciziilor pentru activități economice în baza folosirii metodelor și instrumentarelor moderne; elaborarea alternativelor și realizarea deciziilor în domeniul informatizării si activităților informatice ale unităților social-economice (USE); businessul informatic, informatizarea USE, inclusiv aspectele ce țin de gestiunea, elaborarea, proiectarea, implementarea și exploatarea produselor și sistemelor informatice.
Domeniul de formare profesională Tehnologia Informației pregătește specialiști cu funcții ce țin de asigurarea condițiilor informaționale de eficientizare a diverselor procese economice și sociale, care au loc în societate atât la nivel micro -, cât și la nivel macroeconomic, în baza creării, dezvoltării, menținerii și utilizării suportului informatic al acestora. Tehnologiile informaționale sunt temelia tuturor formelor de informatizare a unităților social – economice de diferite niveluri de ierarhie în economia națională a țării și sunt orientate la crearea aplicațiilor și sistemelor informatice de diferite niveluri de complexitate.
Specialistul din acest domeniu, este instruit ca inginer, pregătit pentru realizarea tuturor etapelor ciclului de viață a tehnologiilor informaționale, a aplicațiilor și sistemelor informatice, necesare pentru perfecționarea proceselor de gestiune a unităților social-economice de diferite niveluri de ierarhie. Specialistul este pregătit pentru următoarele tipuri de activități: elaborarea, dezvoltarea, implementarea și mentenanță de tehnologii și instrumente software de operare eficientă cu informațiile, inclusiv pentru înregistrarea, stocarea, regăsirea, procesarea, transmiterea și redarea acestora. De rând cu o bună parte a activităților, aferente specialităților Informatica și Informatica aplicată, specialitatea Tehnologia Informației cuprinde, de asemenea, elaborarea/dezvoltarea/implementarea/mentenanța de aplicații și mijloace informatice încorporate în cele mai diverse echipamente, cum ar fi: diverse dispozitive fizice și virtuale, conectate la Internet cu facilități de procesare a datelor, automobile, telefoane mobile, echipamente de uz casnic, strunguri, linii automate, etc. Calificarea obținută – Inginer licențiat. Absolvenții sunt solicitați pe piața muncii, preponderent, ca ingineri în tehnologii informaționale.
Relevanța prezentului program de studii rezultă din obiectivele stabilite în strategiile naționale. Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2030”, Conceptul Strategiei de dozvolate a educației „Educație 2030” și în strategiile instituționale: Planul strategic de dezvoltare al ASEM, Strategia de internaționalizare a ASEM, care etalează imperativitatea forței de muncă calificată, cu studii superioare de licență în general, dar și în domeniul 06l3.5 Informatică Aplicată.
Scopul programului de studii 0613.5 Informatică Aplicată este de a forma specialiști/cercetători profesioniști și competitivi în domeniul științelor informatice și tehnologii ale informației și comunicațiilor. Obiectivul programului de studii 0613.5 lnfonnatică Aplicată constă în înțelegerea și aplicarea de către studenți a proceselor specifice domeniului informaticii, precum și formarea unui raționament profesional autentic; Însușirea cunoștințelor teoretice și formarea abilitătilor practice ajustate la cele mai bune practici internaționale și în concordanță cu exigențele și cerințele angajatorilor; formarea abilităților de comunicare în limbi străine.